Justícia per Jonathan
Header

La Directa

16 de setembre del 2014

“El cop va ser terrible, encara el tinc gravat al cap

JESÚS RODRÍGUEZ / @ALBERTMARTNEZ | 17/09/2014La pancarta penjada a l'exterior del Palau de Justícia de Barcelona reclamava justícia per Jonathan   NATÀLIA VIRGILI
La pancarta penjada a l’exterior del Palau de Justícia de Barcelona reclamava justícia per Jonathan  (NATÀLIA VIRGILI)

Dilluns va ser el dia perquè els agents imputats expliquessin la seva versió dels fets, però avui s’ha girat la truita. Tots els testimonis han negat o contradit la declaració exculpatòria dels quatre policies locals de Terrassa en relació a la mort de Jonathan Carrillo. Dues veïnes que van veure l’incident des d’un novè pis d’un edifici situat a tocar del lloc on Carrillo va caure desplomat, han manifestat estar del tot segures que un dels agents imputats va propinar una forta bufetada al noi abans que aquest caigués cap a darrere i el seu cap impactés contra l’asfalt. “El cop va ser terrible, encara el tinc gravat al cap, com quan es trenca una síndria”, ha explicat la Laura en una declaració que ha tingut el seu moment més tens durant l’interrogatori que li ha fet l’advocada de l’Ajuntament de Terrassa, que ha intentat que la jove es contradigués.

La mare de la noia, que també va veure l’agressió, ha assegurat que l’agent li va donar la bufetada amb la mà dreta, abans que la víctima es precipités contra el terra. Totes dues han coincidit a assenyalar que el soroll del cop a terra va ser molt fort i sec, cosa que va fer que pensessin que el noi estava greument ferit. També han apuntat que l’ambulància va trigar entre vint i trenta minuts en arribar al lloc dels fets. Cal recordar que els policies dilluns van afirmar que el noi es va desplomar sobtadament sense rebre cap cop, empenta o bufetada. Les veïnes, a més, han complementat el seu testimoni explicant que els agents van actuar amb “xuleria” i que durant tota l’estona que va estar estès a terra sense roba a la part de dalt del cos ningú el va tapar ni es va preocupar per com es trobava.

Els policies no van informar del cop al cap

A continuació han declarat quatre facultatius mèdics. La primera ambulància va arribar després de rebre un avís d’un “accident de trànsit” des de la sala de control. En Roman, metge que va atendre al noi, ha assegurat que van esbrinar que no era un accident de trànsit quan van arribar i que ningú els va explicar que s’havia donat un cop al cap. “Que s’havia caigut allà, només ens van dir això. Vaig percebre una forta olor d’alcohol quan el vaig posar de costat i va vomitar. Com que estava semi inconscient, tenia baixa activitat cardíaca i les pupil·les dilatades, vaig decidir activar un servei superior (ambulància medicalitzada)”. En Víctor, conductor d’aquesta primera ambulància, ha confirmat les paraules del seu company: “No ens van dir res d’un cop al cap, jo vaig parlar amb dos o tres policies i res de res. Estic totalment segur. Cap d’ells em va dir res”. Han afegit que abans d’arribar la segona ambulància li van fer una exploració tàctil al cap i no van detectar res, ni bonys ni sang ni hematomes.

Els especialistes mèdics de la segona ambulància han confirmat les paraules dels seus companys. “Ens vam desplaçar després de rebre l’avís d’un accident de trànsit. Quan vam arribar els policies no ens van informar de res, no ens van explicar que el noi s’havia donat un cop al cap”, ha ratificat de nou en Sergio. Aquest facultatiu ha declarat que la informació del que havia passat els hi va ser comunicada pels integrants de la primera ambulància. “Si haguéssim sabut que s’havia donat un cop al cap li hauríem col·locat un collarí, tal com indiquen els protocols”, ha matisat aquest infermer que va ser el que va acompanyar la víctima fins a la Mútua de Terrassa. Durant tota la sessió d’avui s’ha viscut un ambient molt enrarit a la sala, amb mirades creuades i comentaris en veu baixa que denotaven una certa tensió entre policies locals i facultatius mèdics implicats en aquest cas. Cal recordar que per les seves rutines laborals tots ells s’han seguit creuant i trobant als carrers de Terrassa al llarg d’aquests cinc anys.

http://directa.cat/noticia/cop-va-ser-terrible-encara-tinc-gravat-al-cap-com-quan-es-trenca-una-sindria

——————————————————————————————–

15 de setembre 2014

“El conductor d’ambulàncies era amic meu de tota la vida, fins que va passar això”

JESÚS RODRÍGUEZ / @ALBERTMARTNEZ | 15/09/2014
 Els quatre policies locals jutjats per l'homicidi de Jonathan   NATÀLIA VIRGILI
Els quatre policies locals jutjats per l’homicidi de Jonathan

Què va passar la nit del 15 de setembre de 2009 en el marc d’una intervenció de la policia local de Terrassa que va acabar amb la mort del jove egarenc Jonathan Carrillo? Això és el que provaran d’esbrinar les jutgesses de la Secció 21 de l’Audiència de Barcelona que estudien el cas des d’aquest matí. Durant la primera sessió del judici han declarat els quatre policies implicats en els fets i els tres facultatius mèdics que van atendre Carrillo quan va ingressar a Urgències de la Mútua de Terrassa. Un dels policies locals, durant la seva declaració, ha deixat clar que aquell succés ha provocat una forta tensió entre els responsables d’emergències de la ciutat vallesana: “El conductor de l’ambulància era amic meu de tota la vida, fins que va passar això”.

Jonathan Leal, principal acusat de la mort de Carrillo –que casualment es diu com la víctima–, ha assegurat que ell va arribar al lloc dels fets acompanyat d’un altre agent i viatjant en un vehicle amb el logotip de la policia local. “Ens insultava i va començar a despullar-se. Ens vam apropar a ell per evitar que es treies els pantalons enmig del carrer. Estàvem allà per ajudar-lo. De cop i volta es va desplomar cap a darrere. En cap moment el vaig empènyer ni copejar”, ha manifestat Leal, qui aleshores era policia en pràctiques al consistori egarenc i actualment treballa a la Guàrdia Urbana de Barcelona. “Estava en estat de semi inconsciència, li vaig dir: tu tranquil que truquem a una ambulància, deixa de fer el tonto”, ha afegit. Tant ell com el seu company de patrulla han negat cap agressió que provoqués la caiguda i han insistit que quan va arribar l’ambulància li van comunicar als facultatius que el noi havia caigut i s’havia donat un cop al cap.

Malgrat l’incident, no es va fer cap informe

Un dels aspectes que han reiterat els quatre policies imputats –un d’ells acusat de lesions en concurs d’un delicte d’homicidi imprudent i els altres tres acusats d’un delicte d’omissió del deure de perseguir delictes en concurs d’homicidi imprudent– que ha generat més sorpresa a la sala de vistes és el fet que no elaboressin cap informe de l’incident. “No vaig fer cap informe perquè tot va ser normal. Tenim molts casos com aquest i el protocol diu que no s’ha de fer informe”, en paraules de Leal. Durant la declaració, però, Leal ha caigut com a mínim en dues contradiccions. En primer lloc ha assegurat que la samarreta se l’havia tret la mateixa víctima i l’havia llançat a terra, i després ha puntualitzat que potser va ser ell qui li va treure la samarreta. A continuació ha dit que tota l’estona va mantenir una distància de seguretat d’un metre i mig o dos metres amb Carrillo, i després ha afirmat que durant uns instants el va agafar dels braços perquè no caigués a terra i no es baixés els pantalons.

Va ingressar per una “intoxicació etílica”

A mesura que avançava el judici s’estenia a la sala l’evidència que algú mentia. La declaració de les dues metgesses i l’infermer que van atendre Carrillo al servei d’Urgències de la Mútua de Terrassa ha estat clara i contundent. “Va ingressar per una intoxicació etílica, cap dada més. Ningú ens va informar que s’hagués donat un cop al cap”, en paraules de la doctora Cristina Estrada. Així ho han ratificat els altres dos especialistes mèdics del centre que van tenir contacte amb la víctima. “Si ingressen amb diagnòstic de traumatisme o cauen durant l’ingrés se’ls hi fa un TAC, de cada 100 casos d’intoxicació etílica això passa en cinc o sis”, ha manifestat Estrada. “No hi havia cap lesió externa, cap hemorràgia, cap senyal d’alarma per pensar que tenia un traumatisme al cap”, ha confirmat la doctora Viladot. Els dos tècnics de l’ambulància que van traslladar Carrillo des de la via pública fins a la Mútua declararan dimecres, però també van assegurar en seu judicial que en cap moment de l’incident els policies els van informar que la víctima s’hagués donat un cop al cap.

El testimoni clau de dues veïnes

La contradicció entre la versió dels policies i la dels facultatius podria tenir una explicació a partir del testimoni de dues veïnes que van presenciar els fets des del balcó de casa. Segons aquestes dones, el cop al cap del jove va ser com a conseqüència d’una bufetada propinada pel policia Jonathan Leal, que va desestabilitzar el noi i el va fer caure. El cap li va picar a terra i la lesió cranial que en un principi no era visible va desencadenar una hemorràgia interna que li va provocar la mort dotze hores més tard. La tesi que manté la Fiscalia –que demana quatre anys de presó per Leal i dos anys i mig pels altres tres policies– és que els agents van tergiversar els fets, traslladant als serveis mèdics una versió de l’incident que va provocar un mal diagnòstic i un desenllaç fatal que es podria haver evitat. Els facultatius de l’ambulància i les veïnes declararan el dimecres, en la que de ben segur serà la sessió clau d’aquest judici. Les dues dones havien demanat poder testificar darrere d’una mampara per por a represàlies, però finalment el tribunal no ho ha considerat pertinent.

Davant l’edifici del Palau de Justícia de Barcelona, durant tota la sessió d’avui, un grup de manifestants convocats per Solidaritat Antirepressiva de Terrassa i alguns familiars de la víctima s’han concentrat darrere de dues pancartes que reclamaven justícia. Els serveis jurídics de l’Ajuntament de Terrassa s’han personat a la causa exclusivament amb una advocada en defensa dels agents, malgrat que la víctima també era ciutadà del municipi vallesà.

http://directa.cat/noticia/%E2%80%9C-conductor-dambulancies-era-amic-meu-tota-vida-fins-que-va-passar-aixo%E2%80%9D

css.php